Liz Truss, promisiune la ONU: „Nu ne vom odihni până când Ucraina nu învinge”. Premierul britanic cere un NATO economic

de: Anca Lupescu
22 09. 2022

Premierul britanic Liz Truss a promis miercuri, în fața Națiunilor Unite, să mențină ajutorul militar acordat Ucrainei, devastată de război, până când aceasta va triumfa împotriva Rusiei.

Marea Britanie se angajează să ajute Ucraina până la finalul războiului

Truss a devenit cel mai recent lider occidental prezent la Adunarea Generală a ONU de la New York care și-a îndreptat discursul împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care cu câteva ore mai devreme a mobilizat rezerviștii într-un semn clar că nu se grăbește să pună capăt conflictului.

Mișcarea lui Putin nu face decât să evidențieze „eșecul catastrofal” al invaziei Rusiei asupra vecinului său și a întărit hotărârea aliaților occidentali de a susține Kievul, a spus ea.

„Nu ne vom odihni până când Ucraina nu va învinge”, a declarat Truss în fața Adunării Generale a ONU, în prima sa călătorie de la preluarea mandatului, menționând că „noi arme britanice sosesc în Ucraina în timp ce vorbesc”.

„În acest moment crucial al conflictului, mă angajez că vom menține sau vom crește sprijinul nostru militar pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Liderul conservator a mai spus că Regatul Unit s-a angajat să cheltuiască trei procente din PIB pentru apărare până în 2030, considerabil mai mult decât angajamentul de două procente pentru cheltuielile de apărare al membrilor NATO.

Construirea unui NATO economic

Comentariile sale au fost făcute pe fondul resentimentelor tot mai mari din unele părți ale lumii în curs de dezvoltare față de cheltuielile masive ale Occidentului pentru armele destinate Ucrainei.

De asemenea, Truss a făcut apel la unitate economică ca instrument puternic împotriva agresiunii.

„G7 și partenerii noștri de aceeași părere ar trebui să acționeze ca un NATO economic, apărând în mod colectiv prosperitatea noastră”, a spus ea în discursul său.

„Dacă economia unui partener este vizată de un regim agresiv, ar trebui să acționăm pentru a-l sprijini – toți pentru unul și unul pentru toți.”

Puterile occidentale, cum ar fi Germania, au căutat din ce în ce mai mult să își diminueze dependența de petrolul și gazele din Rusia, văzute ca o pârghie cheie pentru Putin.

Zelenski a cerut înființarea unui tribunal special pentru a trage Rusia la răspundere, spunând că ar fi un „semnal pentru toți potențialii agresori”.

El a cerut, de asemenea, un fond de compensare, spunând că Rusia „ar trebui să plătească pentru acest război cu propriile sale bunuri”.

Discursul său a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a mobilizat rezerviștii și a amenințat voalat că va folosi arme nucleare, semne că nu se grăbește să pună capăt războiului.

„Rusia se teme de negocieri reale și nu vrea să îndeplinească nicio obligație internațională corectă. Minte pe toată lumea – așa cum este tipic pentru agresori, pentru teroriști.”